Ljubavna priča : TIBOR

Budi me bol, izdaleka, još tupa. Pridižem se jedva, išijas mi je vjerni saputnik svih devet mjeseci a s „osvojenim“ kilogramima i izolacijom u doba pandemije, nisam mu baš ni dala puno povoda da ode.

Gdje je taj sat? Hvata me bijes u momentu – zašto nemamo policu iznad glave, za sat, mobitel, knjigu…

„Nemamo jer ti nisi mogla odlučiti mjesecima koju bi boju zida, a polica se bira u zavisnosti od boje i zavjesa za koje nikada nisi smislila kako ćeš ih zakačiti… „ čujem Davora kako nabraja u mojoj glavi, pa se nasmijem. U stvarnosti, slatko spava pored mene , pa me i na to hvata bijes, mene boli a njega boli briga, neće on rađati. I onda se opet smijem, sama sebi i žustrim razgovorima koje sa sobom vodim, ujutro u 5h.

Na njegov rođendan.

S trudovima.

Od momenta kada je doktor prognozirao da će se Tibor roditi sredinom šestog mjeseca, Davor je navijao da bude na njegov rođendan. Ja sam navijala da bude što ranije, logično.  Ništa ne bude kako sam zamislila, još logičnije.

Drugi trud dolazi tačno pola sata iza i već sam na pola puta do kuhinje, ako nisu lažni da do sljedećeg makar popijem kafu.

Nisu bili lažni.

Popili smo kafu, još jednom sam čekirala je li sve spremno za bolnicu, Robijev ruksak za vrtić, njegove stvari za popodne i dane koje ću biti u bolnici, zalihe kakaa, mlijeka, sve vrlo smireno kao da pripremam nekome drugom.

Nikad neću zaboraviti to jutro – Robija kojem nije jasno zašto nosimo kofer, mene kako pokušavam od njega skriti koliko me boli kad zaboli, uzbuđenje koje smo prenijeli i na njega pa je plesao po kući dok smo se spremali i smijao cijelo vrijeme.

„Dobit ćeš brata, Robi“ – ponavljao je Davor.

„A hoću li dobiti i kinder jaje?“ – ponavljao je Robi.

Prvi put sam postala mama u kasno ljeto 2017. Moj prvijenac, Robi, došao je na svijet vrišteći i na „valovima“ u 6.10h ujutro i rijetka su jutra poslije koja u isto to doba nije budan. I tako tri pune godine.

Posebna i neopisiva bol koja je pratila dolazak na svijet garavog dečkića od cijelih 4kg i 53cm je odavno zaboravljena ali prve minute i sati koji su uslijedili zauvijek će ostati urezani ne samo u moje sjećanje slikom nego mirisom u mojim nosnicama i dodirom na mojoj koži.

Baš zbog toga sam Tibora jedva čekala.

Nisam imala plan poroda. Vjerovala sam sebi i svome tijelu prije svega. Vjerovala sam doktorima, babicama. Sigurno nije odmoglo ni prvo, pozitivno iskustvo, ali i činjenica da ja nisam žena od planova i organizacije, posebno u stvarima koje koliko god planirali imaju svoj tok i nepredvidive su.

Svoje trudove sam ispraćala i dočekivala na plaži. Sami, Davor i ja, uz kafu u papirnim čašicama. Ne znam da li i drugi parovi to rade ali mi obično u takvim momentima se prisjetimo naših početaka i uz nevjericu imamo uvijek isti komentar – A VIDI NAS SADA.

Nisam ni žena od meditacije ali ima nešto posebno smirujuće u ranim jutrima kraj mora, posebno kada su plaže puste.

Druga beba. Naša beba. Beba u doba korone.

Bolnički protokoli i mjere zabrane su se mijenjale na dnevnoj bazi. Posjete su još uvijek bile strogo zabranjene, kontrole se obavljale samo uz najavu. Ipak, u tim danima je pratnja na porodu još bila dozvoljena što je meni značilo sve na svijetu. I Davoru, makar bio u zaštitnom odijelu i s maskom.

Ne znam je li do pandemije virusa, moga uzbuđenja ili jednostavno dubrovačkog rodilišta – svi su bili susretljivi i divno raspoloženi, nasmijani, spremni za šalu i toplu riječ da i najmanji strah koji je negdje tinjao u meni su ugasili na pragu predrađaone. Bolničkim hodnicima se već pročula vijest da će neka žena roditi dijete mužu za rođendan i tako s poklonima završiti za cijeli život.

Babica koja me dočekala mi je, bez obzira na činjenicu da nisam prvorotka, objasnila svaki korak koji ćemo proći. Smijala se zajedno sa mnom kako bolnička spavaćica ne ide preko mog ogromnog stomaka i pomogla mi obući drugu. Razgovarale smo o svemu osim o onome što slijedi tokom priprema u predrađaoni i toliko mi je „sjela“ da sam zaboravila zbog čega sam uopće tu, dok me trud ne bi podsjetio.

Postavila mi je „set“ pitanja koja su me pomalo začudila – pitanja o porijeklu, godinama i porodici moga muža ali je toliko bila draga da sam prešutjela.

U rađaoni su nas dočekale doktorica i druga babica, nasmijane, vesele, pričljive. Podne je i pričamo o ručku. Doktoricu već “poznajem“, pazi sada – s instagrama. Dok čekamo Davora ona im priča priču o Bobu koji će se uskoro roditi, odakle i zašto baš Bobo i kako ima brata brbljivca koji obožava slikovnice.

Babice nas savjetuju kako s dvoje djece, da ljubomora starijeg djeteta nije ništa strašno i predviđaju nam, kroz smijeh, „zvjezdane uspjehe u majčinstvu“. Kažem nam – jer je i doktorica trudna i već sutradan prestaje raditi i odlazi na porodiljni. Zapravo, njena smjena je već gotova ali ostaje tu s nama još malo, dok se ne opustim. Doktor u čijoj sam smjeni rodila je onaj za kojeg sam se nadala potajno da će biti. Iz dosadašnjeg iskustva više volim biti u rukama mladih doktora i doktorica, mnogo su susretljiviji i ljubazniji.

Rađaona mi djeluje tako malena pa pitam zašto nismo u onoj u kojoj sam rodila Robija i po njihovom smijehu zaključujem da sam rekla neku glupost – dubrovačka bolnica ima samo jednu rađaonu ali u pola noći kada sam je posjetila prvi put i sa strahovima koji prvi put nosi, i nije čudno da mi se učinila ogromnom.

Davor je već na svome mjestu i dok dišem kroz svoje, sve jače trudove prateći upute babica  pitam se kako sam uopće rodila Robija jer se ne sjećam da sam pravilno disala. Ma ne sjećam se da sam disala uopće.

Ne znam kako bi uopće zahvalila babicama koje su bile uz nas cijelo vrijeme.

Neki će reći – pa za to babice i služe, godinama prije su žene rađale bez pompe i prevelikih očekivanja da ih netko drži za ruku. Danas čujemo svašta, čitamo o različitim situacijama, iskustva rodilja ne budu često lijepa ili se možda samo o lošima govori.

Roditi baš nije lako, to već znamo. Porod je nešto najteže što sam napravila i što ću ikada napraviti u svom životu. Ali je i najljepše, najčarobnije i ono što nas promijeni zauvijek, što zauvijek promijeni naše poglede na svijet, na nas same, naša tijela.

Ali njih dvije – poklonile su mi najljepši dar ikada: Tibor je tako lako došao na svijet a moje porodiljno iskustvo je bilo i ostat će više od pozitivnog. Nije samo stvar u tome da su one vjerovale u mene, da ja to sve mogu za čas posla već su učinile da ja vjerujem u sebe.

Nježne, obazrive, u svakom trenu su objašnjavale što moje tijelo radi i što će još napraviti da dočekamo Tibora. Obraćale su mi se s takvim poštovanjem kakvo nažalost više nitko ne očekuje u bolnicama. Slušale su što govorim, disale zajedno sa mnom, masirale me i svako malo pitale kako se osjećam.

Obje su bile smirene i pozitivne, osmijeh niti u jednom momentu nije silazio s njihovih lica. Nasmijavale su i mene i cijelo vrijeme sam imala osjećaj da smo tim. O da, Tibor je imao svoj tim za doček, čak se u jednom trenu i navijalo.

„Vidiš moj Davore koji si ti sretnik – rodit će ti žena sina na rođendan. Pa da si tražio bolji poklon ne bi ga mogao dobiti…“, rekla je u jednom trenu babica.

Davor se smješkao a ona nastavila:

„I ja sam sretnica. Znaš, na današnji dan, prije tačno 34 godine, na ovome istom mjestu, u istoj rađaonici, jedina razlika je što smo imali stare kovane vojničke krevete, porodila sam svoju prvu bebu u karijeri. Ta beba bio si ti. Kad se samo sjetim, bila sam u većem strahu nego tvoja pokojna majka. Oboma si nam bio prva beba…

Ti ćeš dobiti sina na rođendan a ja ću mu pomoći da dođe na svijet, kao što sam tebi, 34 godine ranije…

Danas oboje dobijamo dar.“

Već na pola njene priče, svi smo plakali. Otuda sva ona pitanja iz predrađaone.

I nije više bilo ni ljepljivog zraka, ni težine maski na licu, ni jačine trudova, ni straha ni panike. Samo nevjerovatan osjećaj da se slučajnosti ipak dešavaju s razlogom ili uopće ne postoje.

Da život piše najdivnije priče.

I da je ovom, bar na tren, i Davorova mama oživjela kroz malo ljubičasto čudo, od 4050g i 54 cm koje je vrišteći požurilo da se rodi, nakon samo sat vremena trudova.

Novi život je za nas donio mnogo više ovaj put. Ili smo samo mi bili svjesniji momenta u kojem se rađa, bez straha, bez pitanja u glavi „kako ćemo i hoćemo li moći“ jer ovaj put smo znali da možemo, da hoćemo.

Tibor je sa sobom, pored mirisa nove velike ljubavi koja kuca u grlu, donio sjećanja i na neki čudan način pomirio novi život i gubitak one koja je na tom mjestu proživjela sve emocije koje smo prošli i sami, neopisivu sreću i neopisivu tugu, ispunjenost i nedostajanje.

Njegova priča je toliko posebna i jedinstvena i rijetko je kada ispričam bez suza.

Ljubavna priča.

Ljubavna priča započeta prije trideset i kusur godina koja traje i nastavlja živjeti kroz njegove plave oči.

Ljubavna priča koju ću uvijek pričati kao onu najljepšu koju sam ikada čula.

P.S. Sve ljubavne priče imaju poseban miris koji ih prati. Miris kože, parfema, mora pokraj kojeg se šeće, cvijeća koje ona drži u ruci ili miris svježe pokošene trave koju donosi vjetar.

Ova ljubavna priča miriše na jaku kafu s malo mlijeka koju su babice skuhale Tiborovoj mami jer je na njihovo:

„Bravo mama, sad se odmori“, pola sata nakon što je rodila odgovorila:

„Da mi je sad kafa, rodila bih još troje…“

92
114 Responses
  • Marijana
    25 listopada, 2020

    <3
    Zivot je cudo!
    Pre pre lijepa prica 🙂

  • Dzej_bo
    25 listopada, 2020

    Ooohhhh… pa kroz tu kavu na plazi poslala vam je svoju babicu, a svom unuku prvi od mnogih poklona 🙂

    • Vildana Mrša
      25 listopada, 2020

      <3

      • Sanvila Kalajdzic
        26 listopada, 2020

        Kakva nevjerovatna priča! I kako je samo ispričana! Evo od suza ne vidim nista a hocu da ti kažem kako si ovo mogla i malo manje emotivno napisati…..naravno da nisi. To si ti! Zato te i pratim i čitam i plakat cu opet i nije mi žao! Šaljem ti mnogo zagrljaja i poljubaca i samo tako nastavi.!
        Vec se veselim svemu,što nas čeka!
        ❤❤❤❤❤❤❤

      • Nađa
        24 studenoga, 2020

        Prelepo, dirljivo (jedva kroz suze vidim da pišem…) ?

  • Lucha
    25 listopada, 2020

    Ovo je toliko divno za pročitati… najljepše uspomene, one za cijeli život!
    I drago mi je što ih dijeliš s nama. ?❤

    • Vildana Mrša
      25 listopada, 2020

      Hvala ti puno!

    • Amila Kalamujić
      28 listopada, 2020

      Divna priča draga Vilo. Vi ste svi jedna velika ljubav. Pozdrav iz Sarajeva ❤️

  • Tijana
    25 listopada, 2020

    Rasplače me još jednom! A ne znam koliko puta si me već rasplakala, ne brojim!

    Divne su te slučajnosti koje nam namješta sudbina.
    Ova je zaista posebna.
    Kolika je mogućnost da se Tibor rodi na Davorov rođendan i da te porodi žena koja je porodila i Davorovu majku!?
    Tibor se osim prekrasnih plavih okica “izborio” i za dodatnu magiju!

    Ma što reći, mislim da si ti takav drug, suputnik, majka, kći, sestra, snaha,… kakve su rijetkost u ovom čudnom današnjem svijetu! ❤️

    • Vildana Mrša
      25 listopada, 2020

      Hvala ti puno, i na odvojenom vremenu za mene, i na svim divnim riječima.
      Žao mi je za suze…

      • Nika
        26 listopada, 2020

        Predivno❣️❣️Nista nije slucajno.

  • Amila
    25 listopada, 2020

    Uvijek nađeš način da i nas rasplačeš.
    ???

    • Vildana Mrša
      25 listopada, 2020

      Draga Amila…<3

    • Antonija
      28 listopada, 2020

      Kakva divna čarobna priča ❤ naravno da su suze krenule. Hvala ti što pišeš.

  • MAJA82
    25 listopada, 2020

    Divno ❤

    • Vildana Mrša
      25 listopada, 2020

      Hvala puno!

      • Ajla Pala
        26 listopada, 2020

        Suzdrzavala sam suze do mementa kad babica rece svoje Davoru, pa jooooj ❤???

      • Aliss
        30 listopada, 2020

        Divno ,divno ma predivno❤❤❤

  • Ivana
    25 listopada, 2020

    Lijepo napisano. S ovim tekstom sam proživjela svoj porod koji je bio dva mjeseca ranije, u početku korone. Slično iskustvo s dr. i babicama, drugi porod, lagan za razliku od prvog, samo kod nas muž nije smio preći ulazna vrata mostarske bolnice.
    Djeca su ono najvrjednije, čuvaj ih, uživaj s njima i piši jer to ti dobro ide.

    • Vildana Mrša
      25 listopada, 2020

      Hvala ti puno Ivana! I ovdje su u lockdown-u bile zabranjene pratnje. Tačno sam uspjela roditi u onih par dana kada su ih opet, kratko dopustili 🙂
      Sreća, čista sreća…

  • Petra
    25 listopada, 2020

    Rasplakala sam se, predivnooooo ❤️❤️❤️❤️

  • Amila mh.
    26 listopada, 2020

    Predivno! ♥️
    Tibor, kad poraste imaće divne uspomene.
    Sam početak života je priča za filma.
    A tek njegovo jutrošnje čavrljanje kao komentar na to što je zvijezda je preslatko. ?

  • T
    26 listopada, 2020

    Nije valjda babica Slavka, bila na porodu:) Porodila je mene, sestru, brata, sestri 3 djece i moje jedno.

  • Ajla Pala
    26 listopada, 2020

    Suzdrzavala sam suze do mementa kad babica rece svoje Davoru, pa jooooj ❤???

  • Maja
    26 listopada, 2020

    Divna ženo! ??

  • Irena
    26 listopada, 2020

    Ma jel ovo neki roman, izmišljena priča, ne vjerujem… I smijeh i suze… Ima Boga što bi moja baba govorila, pa da je koliko lješnjak.

  • Kristina
    26 listopada, 2020

    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  • Lorica
    31 listopada, 2020

    Predivnooo ❤… suze su krenule na dio o Davorovoj mami.

  • sikis izle
    13 studenoga, 2020

    You completed several fine points there. I did a search on the issue and found nearly all persons will go along with with your blog. Ceciley Darrick Long

  • porno
    14 studenoga, 2020

    If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela

  • sikis izle
    14 studenoga, 2020

    I amm truly grateful to the holder of this site wwho hhas shared this great piece of writing at at thjis place. Claudia Kory Arst

  • sikis izle
    9 prosinca, 2020

    Great blog! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also. Stacie Patsy Moguel

  • erotik
    9 prosinca, 2020

    I have recently started a website, the info you provide on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. Dolli Vite Baerman

  • erotik film izle
    9 prosinca, 2020

    I truly appreciate this blog. Really thank you! Cool. Talia Fritz Lissie

  • erotik film izle
    9 prosinca, 2020

    I seriously love your blog.. Very nice colors & theme. Bel Neddie Hashimoto

  • sikis izle
    9 prosinca, 2020

    We are a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Agnola Micheil Castorina

  • 123movies
    31 siječnja, 2021

    wow, awesome blog post. Thanks Again. Really Great. Becka Shaughn Reisch

  • filmkovasi
    31 siječnja, 2021

    I was just seeking this information for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage. Devondra Cortie Boarer

  • yabanci
    31 siječnja, 2021

    Great looking website. Think you did a great deal of your very own html coding. Viola Alexandros Stovall

  • online
    31 siječnja, 2021

    Sed reprehenderit quam, non felis, erat cum a, gravida lorem a. Ultricies in pellentesque ipsum arcu ipsum ridiculus velit magna, ut a elit est. Ultricies metus arcu sed massa. Massa suspendisse lorem turpis ac. Alexandrina Hazlett Andrej

  • filmkovasi
    31 siječnja, 2021

    the public schools on our district can really give some good education to young kids. they have high standards` Shayna Alberto Colville

  • filmkovasi
    31 siječnja, 2021

    Very nice write-up. I absolutely love this website. Keep it up! Julie Irving Pahl

  • yabanci
    31 siječnja, 2021

    These are genuinely fantastic ideas in on the topic of blogging. You have touched some pleasant factors here. Any way keep up wrinting.| Florence Waverly Redman

  • hindi movie
    1 veljače, 2021

    If I may ask a question of Steve BC please if you see my post.. I live in Ohio and we too are seeing a rise in cases of covid. Being a hairstylist I am quite close to my clients,my husband and I are on prophylactic hydroxychloroquine taken once a week. My question is can we also take quercetin daily? Thankyou Merilyn Herbert Lapointe

  • tek part
    4 veljače, 2021

    Sweet website , super design , very clean and utilise pleasant. Brande Scottie Harmaning

  • dublaj
    7 veljače, 2021

    There you can find 39793 more Info on that Topic: bennysbakeryshop.com/сereals/ Katti Meier Amal

  • diziler
    7 veljače, 2021

    Excellent post. I certainly love this website. Keep writing! Tiphani Arnuad McNeil

  • anime
    8 veljače, 2021

    Do you believe past life experiences? Do you think is reincarnation real? Alicea Hermy Tuchman

  • bluray
    8 veljače, 2021

    Really appreciate you sharing this blog post. Much thanks again. Will read on Dorice Christiano Crescentia

  • online
    10 veljače, 2021

    This information is priceless. How can I find out more? Evelina Jonathon Malena

  • turkce
    13 veljače, 2021

    I am sure this piece of writing has touched all the Norene Antoine Basil

  • turkce
    13 veljače, 2021

    sigh, if only I had dreams like that!! oh I love reading your blog, you make me laugh and brighten my day!!! Denna Roderick Fabe

  • turkce
    13 veljače, 2021

    Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Blake Augie Roselin

  • turkce
    13 veljače, 2021

    Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it! Phyllida Wiley Winifield

  • turkce
    13 veljače, 2021

    I blog frequently and I truly appreciate your content. The article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your website and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed too. Lynsey Chicky Junie

  • turkce
    13 veljače, 2021

    I seriously love your site.. Great colors & theme. Lorry Danny Tu

  • turkce
    13 veljače, 2021

    no, the latest is still 2.01 unless dlsite is behind by 2 versions, and I seriously doubt that. Jasmina Aluin Cock

  • turkce
    13 veljače, 2021

    Here are some of the web pages we recommend for our visitors Alisha Chilton Justinian

  • turkce
    13 veljače, 2021

    This is the most common thing people ignore. Glad someone wrote about it. Molly Saw Arnoldo

  • turkce
    14 veljače, 2021

    Does wearing a retainer hinder the mewing results? Ailis Pattie Cho

  • turkce
    14 veljače, 2021

    I?d have to check with you right here. Which is not something I usually do! I enjoy reading a blog post that will certainly make individuals think. Additionally, thanks for allowing me to comment! Sharlene Sherwood Leupold

  • turkce
    14 veljače, 2021

    A person necessarily lend a hand to make severely articles I would state. This is the first time I frequented your website page and so far? I surprised with the analysis you made to create this particular submit incredible. Fantastic task!| Maudie Gale Martinic

  • turkce
    14 veljače, 2021

    Hello my family member! I want to say that this post is awesome, great written and include approximately all vital infos. I would like to see more posts like this . Daria Mattias Rexanna

  • turkce
    14 veljače, 2021

    This is stunning, exquisite work!! Reckon someone will want to buy this one! Lian Edan Kaz

  • turkce
    14 veljače, 2021

    I was examining some of your articles on this internet site and I believe this site is rattling instructive! Retain posting . Stace Swen Edva

  • turkce
    14 veljače, 2021

    I blog often and I really appreciate your content. Atalanta Wald Tat

  • turkce
    14 veljače, 2021

    I like reading a post that can make people think. Also, thanks for allowing me to comment! Maryann Gabriele Cristian

  • turkce
    15 veljače, 2021

    I consider something really special in this site. Lynsey Coleman Edgell

  • turkce
    15 veljače, 2021

    We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you. Tera Trey Godliman

  • turkce
    15 veljače, 2021

    Excellent post! We will be linking to this great article on our site. Keep up the great writing. Brigitta Benson Stefanie Shaylynn Jakob Josephson

  • turkce
    15 veljače, 2021

    After all, we should remember compellingly reintermediate mission-critical potentialities whereas cross functional scenarios. Phosfluorescently re-engineer distributed processes without standardized supply chains. Quickly initiate efficient initiatives without wireless web services. Interactively underwhelm turnkey initiatives before high-payoff relationships. Holisticly restore superior interfaces before flexible technology. Lane Nichole Lanti

  • turkce
    15 veljače, 2021

    Everyone loves it when people get together and share ideas. Great blog, stick with it! Amata Torr Jacklyn

  • turkce
    15 veljače, 2021

    Pretty! This has been a really wonderful post. Thank you for providing this info. Frederica Yancy Faus

  • turkce
    15 veljače, 2021

    I truly appreciate this post. I ave been looking everywhere for this! Thank God I found it on Bing. You have made my day! Thank you again.. Rozanna Huey Tiffanle

  • turkce
    15 veljače, 2021

    Having read this I thought it was extremely enlightening. Pauly Barron Pentheam

  • erotik
    16 veljače, 2021

    Hello! Our firm those who make your life much easier . Organization that operates more than 12 years. Carmine Brett Kimmel

  • 샌즈카지노
    17 veljače, 2021

    Very cool to hear your thoughts on Sonic-Con! It was great to meet you! Samaria Travis Critta

  • 샌즈카지노
    17 veljače, 2021

    Hi there. I found your web site by the use of Google even as searching for a similar topic, your web site got here up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then. Kelcie Abby Faires

  • 샌즈카지노
    17 veljače, 2021

    Hello my loved one! I wish to say that this article is awesome, nice written and come with approximately all important infos. I would like to peer extra posts like this. Kayle Jerrold Seth

  • erotik
    17 veljače, 2021

    Dune has been recommended to me so many times. I need to finally read it. Annabell Irwinn Fielding

  • erotik
    17 veljače, 2021

    Great blog! Do you have any tips for aspiring writers? Erinn Remus Thormora

  • erotik
    17 veljače, 2021

    Congrats on a strong run and an age group rank! I always think recovery time is a great indicator of overall endurance. The speed will come back quickly. The endurance is the hardest part. Marcellina Oberon Diarmit

  • Chang Alcine
    4 ožujka, 2021

    https://register.aib.gov.uk/Subscribe/WidgetSignup?url=https://12bet.blog/The games are widely unlike but are both shot games.

  • Santosasync
    30 ožujka, 2021

    http://zithromaxproff.com/# purchase zithromax z-pak
    where can i get zithromax over the counter

  • BillyFeert
    2 travnja, 2021

    buy suprax generic: buy stromectol generic
    buy panmycin generic

  • Michaelped
    4 travnja, 2021

    online medications from india: united pharmacy india generic pills india

  • Michaelped
    5 travnja, 2021

    best online international pharmacies india: prescriptions from india meds from india

  • Michaelped
    6 travnja, 2021

    india pharmacy drugs: usa pharmacy india india pharmacy mail order

  • RobertRuict
    7 travnja, 2021

    ed pills for sale: https://edpillsonline24.com/# cialis pills

  • RobertRuict
    8 travnja, 2021

    best erectile dysfunction pills review: https://edpillsonline24.com/# cialis pills

  • RobertRuict
    9 travnja, 2021

    male erectile pills: https://edpillsonline24.com/# viagra pills

  • MichaelNok
    10 travnja, 2021

    viagra for sale: viagra without a prescription buying viagra online without prescription

  • jimdofreeDic
    10 travnja, 2021

    The road seemed to stretch on endlessly before us, but Alexis assured me that our journey was near an end. We’d turn before long into thick woods and travel through narrow, winding roads until we reached her family’s cabin. I had no choice but to trust her as GPS had given out nearly 20 minutes ago.

    “There’s good wifi and okay reception at the cabin,” she’d told me, “but you can’t get there unless you know the way.”
    https://willamson21390909.jimdofree.com/
    So here I was, driving alone in the middle of god knows where with a girl who was my student just a couple of weeks ago. Her and her four best friends had been together from first grade all the way through high school and now they had graduated with very different futures ahead of them. They had decided to kick off “the best summer ever” with a week long stay at Alexis’s family cabin. Alexis and I were heading up before everyone else, the four other girls and four guys.

  • MichaelNok
    11 travnja, 2021

    roman viagra: viagra without a doctor prescription viagra prescription

  • ClaudBoolo
    13 travnja, 2021

    order doxycycline online: doxycycline pills – doxycycline medication

  • ClaudBoolo
    14 travnja, 2021

    diflucan gel: buy fluconazole – diflucan 150 mg

  • PierreJaf
    17 travnja, 2021

    https://paxilst.com/# paxil 60 mg

  • Instagram Takipçi Hilesi
    18 travnja, 2021

    Instagram takipçi sayınızı arttırmak için gelişmiş takipçi kasma sitesine girebilir ve istediğiniz maşayı seçerek hayran dolumu yapabilirsiniz. Şifresiz giriş ve instagram ile giriş yapabileceğiniz sosyal medya panelimiz anlık ve hızlı çalışmaktadır. Uzunca vakit geçiren kullanıcılar daha da fazla takipçi kazanabilir! https://rebrand.ly/instagram-takipci-hilesi

  • Instagram Takipçi Satın Al
    18 travnja, 2021

    Instagram takipçi almanın en güvenilir ve hızlı yanı takipbonus.com ile popülerliğe yelken açmaktır! Piyasanın nirvanası panelimiz tüm takipçi ve beğeni hizmetlerinde sonsuz aktarım garantisi vermektedir. Bu sayede hızlıca takipçi kasmak saniyeler içerisinde gerçekleşecektir.

  • Metin2 Pvp Serverler
    18 travnja, 2021

    Metin2 pvp serverler ile en eğlenceli pvp oyunları bulabileceğin Forumexe.tc üzerinden istediğin oyun modunu bul ve metin2 heyecanını limitsiz tat! Metin2 pvp server tanıtım forumu üzerinden ücretsiz serverleri incele, sana uygun olanını seçerek anında maceraya katıl!

  • Instagram Takipçi Satın Al
    19 travnja, 2021

    Sosyal medyadaki hikayenizi büyütmenin şimdi tam vakti! Güncel ve temassız ödeme yöntemleri barındıran sitemizden anında organik takipçi satın alın ve tamamı gerçek instagram takipçileriyle sosyal medya hesaplarınızı büyütmeye başlayın! http://bit.ly/takipci-satin-alin

  • Leke KreMi
    20 travnja, 2021

    Leke Kremi

    Türkiyenin en önde giden websitesi olan hccare ile leke kremi
    alarak cilt lekelerinden hemen kurtul
    https://www.hc.com.tr/hc-leke-kremi

  • Thomasruimi
    21 travnja, 2021

    where to buy propecia: buy propecia – where to buy finasteride
    tadalafil pills

  • jimdofreeDic
    21 travnja, 2021

    The road seemed to stretch on endlessly before us, but Alexis assured me that our journey was near an end. We’d turn before long into thick woods and travel through narrow, winding roads until we reached her family’s cabin. I had no choice but to trust her as GPS had given out nearly 20 minutes ago.

    “There’s good wifi and okay reception at the cabin,” she’d told me, “but you can’t get there unless you know the way.”
    https://notepin.co/shared/ckxatjn
    So here I was, driving alone in the middle of god knows where with a girl who was my student just a couple of weeks ago. Her and her four best friends had been together from first grade all the way through high school and now they had graduated with very different futures ahead of them. They had decided to kick off “the best summer ever” with a week long stay at Alexis’s family cabin. Alexis and I were heading up before everyone else, the four other girls and four guys.

  • Thomasruimi
    22 travnja, 2021

    propecia finasteride: buy propecia – buy propecia finasteride
    tadalafil 20mg

  • Thomasruimi
    22 travnja, 2021

    buy finasteride online: where to buy propecia online – mail order propecia
    tadalafil 20mg for sale

  • Thomasruimi
    23 travnja, 2021

    cheap valtrex online: valtrex 500 mg tablet price – prescription medicine valtrex
    tadalafil 20mg best price

  • Thomasruimi
    23 travnja, 2021

    order ventolin online uk: albuterol inhaler for sale – ventolin 2mg tablet
    tadalafil india pharmacy

  • Thomasruimi
    24 travnja, 2021

    tadalafil india pharmacy: buy tadalafil – tadalafil
    generic tadalafil

  • Thomasruimi
    24 travnja, 2021

    tadalafil without a doctor’s prescription: order tadalafil – tadalafil 20mg best price
    tadalafil generic india

  • jimdofreeDic
    25 travnja, 2021

    The road seemed to stretch on endlessly before us, but Alexis assured me that our journey was near an end. We’d turn before long into thick woods and travel through narrow, winding roads until we reached her family’s cabin. I had no choice but to trust her as GPS had given out nearly 20 minutes ago.

    “There’s good wifi and okay reception at the cabin,” she’d told me, “but you can’t get there unless you know the way.”
    https://telegra.ph/Adventures-of-a-Slutpup-Ch-02-09-14
    So here I was, driving alone in the middle of god knows where with a girl who was my student just a couple of weeks ago. Her and her four best friends had been together from first grade all the way through high school and now they had graduated with very different futures ahead of them. They had decided to kick off “the best summer ever” with a week long stay at Alexis’s family cabin. Alexis and I were heading up before everyone else, the four other girls and four guys.

  • RobertNiz
    26 travnja, 2021

    best ed medication ed drugs – ed pill
    ed medications