MAJČIN DAN, DAN PO TVOM

Uvijek odahnem kada Majčin dan prođe.

Sva ta medijska pompa, lista dostupih darova, idealnih darova, toliko riječi, savjeta šta jednoj mami treba a šta ne, šta možemo napraviti a šta nipošto ne smijemo samo pojačava moju želju da čim prije padne mrak.

Iako imam divnu majku nije mi blizu. Ne mogu je vidjeti kada hoću, i koliko god telefoni i razne aplikacije nam bile na ruku svejedno je daleko. Ne žalim se ni kada mi dođe voda do grla jer vidim njega koji nema ni kilometre ni vibere. On svoju majku nikada više neće vidjeti, neće osjetit toplinu njenog zagrljaja, neće ga iznervirati. Danas, na Majčin dan je godišnjica njene smrti. Skoro desetljeće u kojem se svako malo zapitam koliko bi sve bilo ljepše, lakše i drugačije da je ona tu.

Majčin dan mi je težak. Mnogima je mnogo teži nego meni.

Onima koji tuguju zbog gubitka svojih majki ili djece. Onima koji s majkom nemaju odnos pun bezuvjetne ljubavi i podrške, kojima taj odnos nedostaje cijelog života i ostavlja duboke ožiljke za koje ne postoji čarobna mast. Onima čije su majke daleko, koje dijeli sedam mora i gora kao u bajkama.

Onima koje nisu još uvijek majke i pored silne želje, truda, suza i umjetnih oplodnji. Onima koje se bore s postporođajnim depresijama. Onima koje sjede kraj bolničkih kreveta, koje strepe i čekaju nalaze –  svoje, svoje djece, svojih majki. Onima koje hrabro koračaju kroz razvode i razdvajanja pokušavajući držati konce u drhtavim rukama.

Onima koje su jednostavno umorne, od majčinstva, od svakodnevnice, kojima treba predah.

Mnogima je teško, razloga je kao u priči.

Koji god bio tvoj razlog, ovaj dan će proći a ti se u njemu smiješ osjećati kako god da se osjećaš. Ako ti je svega preko glave i samo želiš malo mira i prostora, ako želiš suzama izbaciti teret koji nosiš i skrivaš od drugih, isplači se.

Ako ti Majčin dan znači novu haljinu, cipele i ručak s prijateljicama. uživaj bez imalo grižnje savjesti. Ako je Majčin dan praznik za tvoju obitelj, ako ga planirate unaprijed s uzbuđenjem, neka vam ga ne pokvari ništa, najmanje kiša.

Jer Majčin dan je samo dan, jedan obični dan.  Majčin dan nije majčinstvo.

Ali je, kao i majčinstvo, svima drugačiji. Poštujmo različitosti.

Sretan vam svaki dan koji krojite prema sebi. Pa i ovaj, Majčin.

40