GULOZARIJE: NESPOLIN

Dubrovnik je grad koji vam na svakom koraku koji napravite ispriča neku priču. Jedinstvene zidine i crveni krovovi unutar njih, uske kamene ulice, palače i tvrđave, ljetnikovci i vrtovi, gdje god se okrenete dočeka vas jedan dio dubrovačke bogate historije. Grad je to s jedinstvenom tradicijom i običajima, posebne ljepote jezika i naglaska kojim vas lako opčine kad vam pričaju mnogobrojne legende.

Dubrovnik je grad koji vas omađija na prvu.

Davor, kao i svi druga „dubrovačka djeca“  ljubav prema Gradu nosi kao orden na prsima.

Uz njega, kao ljubomornog čuvara dubrovačke jezičke baštine imam sreću da skoro svaki dan čujem i oduševim se nekom novom rječju. I nakon punih pet godina mnogo ih čujem po prvi put ali su mi neke već postale bliske da više ih ni ne primjetim u svom svakodnevnom govoru. Brzo učim, posebno ono što mi je lijepo i prija uhu.

Tako da nije mnogo prošlo od momenta kada me Davor prvi put pitao volim li nespole a ja ga gledala u čudu do onoga kada sam napravila prvi put nespolin – najsavršeniji liker koji sam do sada pila.

Nespola ili japanska mušmula je biljka koja je u Dubrovnik donijeta s Dalekog istoka (ako ste kao ja, odmah ste izmaštali veliku ljubavnu priču dubrovačkog pomorca koji je nespolu donio svojoj dragoj kao dar po povratku s mora).

Njeni plodovi su okruglati, žutonarančasti s 2-3 košpice u sredini. Podsjećaju me okusom na marelice s mirisom badema i iako su savršene i tako svježe ipak su najljepše u nespolinu.

Za pripremu ovog starog dubrovačkog likera trebaju vam zrele domaće nespole. Recept je jako jednostavan:

  • 1 kg nespola
  • 1 kg šećera

Po receptu prijateljice Maje, za aromu još dodajem koru limuna i par kriški naranče, štapić cimeta i 5-6 klinčića.

Oprane nespole na par mjesta zarežemo nožićem do košpice koja je zaslužna za njegovu posebnu aromu gorkih badema. Stavimo ih u staklenu teglu zajedno s začinima koje volimo i pospemo s šećerom. Poklopljenu staklenku držimo na suncu 40tak dana, uz miješanje svakih 5-6 dana da se šećer rastopi.

Nakon 40 dana, kada nespole puste svoj sok, dodajemo domaću rakiju lozovaču. Količinu sami kontroliramo: dodajemo manje ako želimo dobiti liker ili više ako baš volimo rakije.

Ako imate nespole, probajte.

Dubrovačke gulozarije su najfinije. A gulozan je samo takva riječ.

gùlōzān (gòlōzān) prid. 〈odr. -znī〉/ koji je pun teka, koji izaziva na jelo, kojemu je teško prestati jesti.

6
1 Response
  • Ajla
    9 lipnja, 2021

    ?? zivila ?