O ZAMKAMA MAJČINSTVA…

ili dok jedva čekam da jedna faza prođe pitam se gdje je proletila još jedna godina

Robi je napunio tri godine.

Koliko god sam se trudila da budem prisutna i živim u momentu, da stavim sve obaveze sa strane i sjednem na pod među razbacane igračke, toliko često osjetim krivnju. Jer nisam među tim razbacanim igračkama tako često.

Osjetim se krivom za svaki put kada sam jedva čekala da zaspi, samo da zaspi pa da u miru popijem kafu, pospremim kuću, skuham ručak ili pojedem nešto i sama.

Osjetim se krivom za svaki put kada sam rekla naglas (a tek svaki kada sam pomislila) kada će se napokon prestati buditi svako malo i prespavati noć, prestati piti na bočicu, ne nositi pelene, početi jesti sam i znati reći da ga nešto boli.

Osjetim se krivom kada je u vrtiću, kada nama nepoznate tete više njegovog „budnog“ vremena provedu s njim nego ja. Za svaki put kada sam ga žureći s posla pokupila u vrtiću, a on oduševljen što me vidi usput prepričavao svoj dan, a ja teglila za ručicu i ubrzavala jer toliko me posla čeka kući – izjeda me grižnja savjest.

Sebe često doživljavam kao najvećeg licemjera jer u isto to vrijeme čujem često sebe kako govorim da vrijeme leti. Da moja beba to odavno nije. I žalim što je tako.

Robi je jučer napunio tri godine.

Gledam ga kako žustro objašnjava prananama razliku između cisterne i mješalice za beton i maše prstićem jer ga tata zadirkuje.

A kao da sam ga jučer rodila.

Još mi u ušima njegov prvi vrisak i garava dva oka kojima nije jasno otkud on tu, baš na mojim prsima. Još mi u rukama njegova četiri kila koja su nam pomrsila planove da mu pjevamo jedinu dječiju pjesmicu koju smo znali: „…imali smo pile, malo pile, jedno malo pile od tri kile…“

Još mi u nosu miris njegovog daha.

Više ne nosi pelene. Sam ide u kupatilo, čujem ga kako struže malom stolicom po podu. Kakao pije iz šalice i smije se svako jutro i svaku noć, bez izuzetka, jer od kakaJa ima brkove. Sve češće se sam igra na podu, u svojoj sobi. U svojoj sobi i spava i niko ga više ne ljulja na nogama. Sve rjeđe se budi noću, tražeći nas, da ga poljubimo, zagrlimo.

I ne, ne nedostaju meni ni pelene, ni bočice a posebno ne buđenja na svakih sat vremena.  Samo me strah da nešto ne propustim. Da ne propustim danas. Nešto malo, sitno, glupavo što će sutra ili za još tri godine biti veličine Rusije. I što si neću moći oprostiti.

Jučer je na torti s njegovim najdražim likovima „prijateljima“ ugašena svijećica s brojem tri. I slavila sam duplo – njegov treći rođendan i tri godine moga majčinstva.

Svaka od nas treba slaviti taj poseban dan, dan koji briše vrijeme, bitne i nebitne, sretne i one manje sretne događaje, odluke, greške… Dan koji gubitke i dobitke dovodi na isto, koji nulira sve između i jasno stoji kao najvažniji momenat puta zvanog majčinstvo.

Njegov početak.

Bez obzira na kojoj tački tog puta se nalazili, on je najbitniji i to sada jasno vidim gledajući moju majku i majku moje majke.

Slavila sam jučer rođendan mog prvog dječaka, zauvijek posebnog upravo jer je prvi. Možda sam ga ja rodila, ali s njim se rodila i jedna druga i drugačija Vildana. Slavila je i moja majka čije sam i dalje malo dijete, često oko njenih skuta, plačljivo i uplašeno, iako odavno nisam dijete. Slavila je i uživala više nego ja jer opet proživljava sve ispočetka, kroz moje oči, moje i njihove stope, njihov smijeh, zagrljaj i miris.

A tek moje nane, koje to prolaze treći put.

Neću pisati o tim emocijama jer ih nisam osjetila. Ali vidim tu posebnu sreću na njihovim licima, lakoću koraka koji je inače usporen i nestabilan, ruke koje bole uvijek osim kada treba od plastelina praviti kuglice i igranje na podu po cijenu da se s njega više i ne digne.

One žive magiju, još jednom…

I tako, usred bašte sjedimo nas četiri – četiri generacije majki i kćeri brojeći njegove osmijehe, prateći njegove korake s strepnjom da negdje ne zapne i skoro u isto vrijeme kada razmišljam da je možda već hladno Robiju sjediti na travi i stavljam ga u krilo, moja mama meni dodaje jastuk za „pod guzicu“ a njoj njena džemper za „prigrnuti“.

I znam da, bez obzira na godine ili godine njene djece, majka uvijek stavlja svoje dijete na prvo mjesto. Uvijek.

Jučer je naš Robi proslavio treći rođendan.

Moja majka je jučer slavila dan u kojem je pomirila uloge i kćerke, i majke i nane.

Moje nane su slavile praunukov rođendan. Nije mala stvar to dočekati.

Ja sam jučer bila sretna što smo uspjeli stvoriti sve te uspomene za Robija prije nego bude kasno. Godine zaista lete i ja ću se uvijek pitati jesam li dovoljno bila tu kada je trebalo, jesam li mogla bolje i više i vjerovatno ću se i dalje, s vremena na vrijeme, osjećati krivom za sve i svašta.

To dođe u paketu s majčinstvom, valjda.

Ali ću i dalje računati na dane poput jučerašnjeg. Čekati ih i dočekivati i radovati im se. I za svaki naredni biti beskrajno zahvalna.

P.S. Nikada neću dobiti na lotu. Prosto jer ga nikada ne igram. Ali jučerašnji dan je ionako mnogo više od tog dobitka.

46
129 Responses
 • Marija
  13 rujna, 2020

  I naravno suze same idu citajuci tekst…
  Divno napisano! Kao i uvijek! ☺️
  Pronasla sam se u svakom redu… ☺️

  • Vildana Mrša
   13 rujna, 2020

   Hvala ti puno! Hvala <3

  • Alisa
   13 rujna, 2020

   Diiivno, Diiivno! Sretan rodjendan Robi!! Da budeš živ i zdrav!

   • Vildana Mrša
    13 rujna, 2020

    Hvala ti!

    • Sejla
     2 studenoga, 2020

     ” i skoro u isto vrijeme kada razmišljam da je možda već hladno Robiju sjediti na travi i stavljam ga u krilo, moja mama meni dodaje jastuk za „pod guzicu“ a njoj njena džemper za „prigrnuti“.” – Oteo se jecaj iz grudi. I evo jedva tipkam od suza u očima. Uspjela si svu oluju emocija pretočiti u nekoliko redova. Hvala ti.

  • Nilolina
   14 rujna, 2020

   Nesto predivno❤️Emocije same od sebe krenu.. Samo tako nastavi i dalje draga Vildana❤️

 • Alisa
  13 rujna, 2020

  Suze i sreca…divan tekst ❤️

  • Tina
   13 rujna, 2020

   Wow❤ najsretniji djecace rodjendan nek je??

  • Vildana Mrša
   13 rujna, 2020

   Hvala puno!

  • Vildana Mrša
   13 rujna, 2020

   Hvala!

 • Ninezero
  13 rujna, 2020

  Divno *__*

  • Selma (Dubrovnik)
   13 rujna, 2020

   Koji divan tekst ?

  • Vildana Mrša
   13 rujna, 2020

   Hvala!

  • Vildana Mrša
   13 rujna, 2020

   Hvala puno!

 • Ajla
  13 rujna, 2020

  Ne znam po koji put pomislim kako Vildana najljepse napise sve moje misli. Tu smo negdje, blizi nam se 4. u subotu abd. Kafa nedjeljna, tekst, i ???

 • Lidija
  13 rujna, 2020

  Prekrasno napisano…uvijek se pronađem u tvom tekstu,uvijek se probude emocije i sjećanja i radost i svašta…Kao da čitam nešta svoje!

  • Vildana Mrša
   13 rujna, 2020

   Jako mi je drago da takve emocije probude moje riječi. Hvala ti!

 • gospodja_grkinja
  13 rujna, 2020

  ??

 • Sanja
  13 rujna, 2020

  Sve sam prošla i radujem se svakom novom danu u kojem me pogleda i reče “ Majko volim i ja tebe !“ to je sve, i vrate se sva sjećanja napisana tvojim riječima❣️

 • Jovana
  13 rujna, 2020

  Srecan rodjendanu Robi. ❤️
  Kako je divan tekst. I mi smo ove godine proslavili veliki treci rodjendan, pa mozda me zbog toga svaka tvoja napisana rijec jos vise dirnula.? Neizbjezno, oci zasuzise! Narocito na ovim “griznja savjesti” redovima. Hvala za svaku emociju. ? Vjerujem da ne postoji majka koja se ne preispituje ali ipak u ocima svog djeteta ce biti uvijek savrsena! ? ?

  • Vildana Mrša
   14 rujna, 2020

   Hvala ti puno! Ova treca godina nam je “krizna” 😉

   • Jovana
    15 rujna, 2020

    Razumijemo se! ? Izgurace se i to! ? ?? Puno pozdrava veseloj ekipi seljemo Luka i ja. ❣️

 • AnamarijaM
  13 rujna, 2020

  Duša si!??

 • MamaDvijeCure
  13 rujna, 2020

  Ovo je tako predivno, skroz se nađem u tvojim tekstovima.
  Nikad ne odustaj od pisanja!
  Tvom dječaku a i tebi , nek je najsretniji!

  • Vildana Mrša
   25 listopada, 2020

   Hvala ti puno! Pa trebalo mi je dugo da shvatm da mi je ono ispušni ventil. Ne puštam više tako lako ono što me opušta, a pisanje je upravo to 🙂

 • Ivana
  13 rujna, 2020

  Predivno! Prepoznah se u svakoj Vasoj rijeci! ?

 • Mina
  13 rujna, 2020

  Pretoplo i predivno…

 • Zina
  13 rujna, 2020

  Mi sledece subote slavimo vec drugi dvocifreni, onaj mozda prvi rano pubertetski, al sva sreca onaj kad su toliko veliki da ti sami od sebe oduzmu sumnju jesi li na pravom putu i sami od sebe kazu kako si upravo ti bas najbolja majka ? Neke stvari budu godinama lakse, al sto pitanja, onih „jesam li…“ i dalje ostaje ?‍♀️

  Obozavam citati tvoje rijeci jer ti u njih srocis ono sto ja mislim ❤️

  Ljubim te divna mama i tvoje mrvice ❤️

  • Vildana Mrša
   25 listopada, 2020

   Vjerujem da to pitanje – jesam li, ostaje dok smo zive. I neka ga. Bliska prijateljica mi je rekla da sve dok ga sebi postavljamo znamo da smo na dobrom putu:D

 • Tina
  13 rujna, 2020

  I jbem ti opet si me rasplakala…. Samo sada sjedim sama u kafiću i čitam i plačem,i sigurno me gledaju.
  Pobjegla malo da budem sama u miru i naravno da imam grižnji savjesti….opet si sve iz moje glave napisala, samo što ja sada imam još neku na kvadrat grižnju, jer je krenuo u školu, i počinje nova pustolovina, i nije onako bezbrižno i naivno kao kad je bio u vrtiću, i mislim da uopće nemam vremena popraviti ono što mislim da sam propustila.

  • Vildana Mrša
   25 listopada, 2020

   Kafa s okusom grižnje savjesti 😉
   Nova pustolovina neka vam je sa srecom. A vazda ce biti propustenih trenutaka, ali neke ne treba popravljati, ima neke čari i u propuštenom, više se dajemo u nekim narednim <3

 • DavidDum
  15 rujna, 2020

  http://whatsapplending.ml/ – chat bot for whatsapp

 • john wick
  10 prosinca, 2020

  Thanks a lot for the blog. Really thank you! Want more. Gertrud Bald Angelita

 • erotik izle
  14 prosinca, 2020

  I get the feeling that you may be bang on with this. Claresta Graig Majka

 • porno
  17 prosinca, 2020

  This is one awesome article post. Really looking forward to read more. Cool. Nada Mason Letti

 • sikis
  17 prosinca, 2020

  This program has been used by thousands of people with bad credit worldwide to get loans instantly. Leda Cristiano Kwapong

 • sikis
  18 prosinca, 2020

  I am sure this article has touched all the internet users, its really really good paragraph on building up new weblog. Calla Barri Sollie

 • bahis
  18 prosinca, 2020

  Here are several of the internet sites we advise for our visitors. Indira Shaine Tomkin

 • sikis
  18 prosinca, 2020

  Wow, what a video it is! Actually fastidious feature video, the lesson given in this video is actually informative. Consolata Bond Frederiksen

 • sikis
  18 prosinca, 2020

  Fastidious answers in return of this matter with genuine arguments and telling everything about that. Serene Tybalt Doralyn

 • erotik
  18 prosinca, 2020

  This piece of writing gives clear idea in favor of the new visitors of blogging, that genuinely how to do blogging. Gnni Robers Dawes

 • bahis
  18 prosinca, 2020

  Wow, this piece of writing is fastidious, my sister is analyzing these kinds of things, thus I am going to let know her. Nyssa Gerome Dorn

 • bahis
  18 prosinca, 2020

  Really informative article. Really looking forward to read more. Fantastic. Kevyn Ingmar Marc

 • sikis
  19 prosinca, 2020

  Major thankies for the blog article. Thanks Again. Keep writing. Daryl Rodney Schreiber

 • erotik
  19 prosinca, 2020

  I enjoy, result in I discovered exactly what I used to be looking for. Xaviera Valentine Moya

 • sikis
  19 prosinca, 2020

  If some one desires to be updated with hottest technologies then he must be visit this website and be up to date everyday. Eleanore Kendall Nenney

 • sikis
  19 prosinca, 2020

  Might work on mine tomorrow. Might work on the hat. Might just goof off and rewatch The Mandalorian. Rosita Davin Lunt

 • sikis
  19 prosinca, 2020

  This is very fascinating, You are an excessively skilled blogger. Kassandra Allister Podvin

 • sikis
  19 prosinca, 2020

  I like your writing style really loving this website. Alina Lemmy Oberheim

 • bedava
  20 prosinca, 2020

  You inspired me with this. And i am ready to have the courage to het started. Pattie Wakefield Ackerman

 • download
  20 prosinca, 2020

  Hello. This article was extremely interesting, especially since I was investigating for thoughts on this matter last Friday. Ajay Kevin Anitra

 • indir
  20 prosinca, 2020

  Paragraph writing is also a fun, if you be familiar with after that you can write if not it is complex to write. Simonette Piggy O’Shee

 • bedava
  20 prosinca, 2020

  This betters your chances of finding open spots on the field and increases the amount of space for you to execute a plan. Sarene Remus Ensign

 • indir
  20 prosinca, 2020

  Thanks for sharing, this is a fantastic post. Much thanks again. Great. Greta Cyril Veriee

 • web-dl
  20 prosinca, 2020

  I think this is a real great post. Thanks Again. Keep writing. Daisey Langston Tillman

 • yify
  20 prosinca, 2020

  I love these, and agree with the majority. Well said, Dan. Karlene Bev Delora

 • download
  20 prosinca, 2020

  Some really superb blog posts on this internet site , thankyou for contribution. Sharity Garik Puduns

 • indir
  21 prosinca, 2020

  An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little research on this. Cristin Clementius Bibi

 • bedava
  21 prosinca, 2020

  These are realy great ideas in regarding blogging. Merralee Kenn Gaultiero

 • web-dl
  22 prosinca, 2020

  Keep up the excellent work, I read few articles on this site and I believe that your weblog is very interesting and has got lots of great info. Dedra Cory Grinnell

 • indir
  23 prosinca, 2020

  Nice answers in return of this question with real arguments and describing all regarding that. Minnnie Hilarius Cheyney

 • TanyaDum
  28 prosinca, 2020

  http://job-courier.ml/

 • TanyaDum
  28 prosinca, 2020

  http://dostavshik.gq/

 • 720p
  22 siječnja, 2021

  Looking forward to reading more. Great blog article. Want more. Mariam Myrwyn Hellman

 • online
  29 siječnja, 2021

  Appreciation to my father who informed me regarding this webpage, this web site is genuinely awesome. Effie Jarad Seibold

 • movie online
  30 siječnja, 2021

  The technology used for Vibration Analyzers is the latest and high-end. Sharai Demetre Medardas

 • altyazili
  1 veljače, 2021

  Great post. I will be experiencing some of these issues as well.. Celinda Patty Baggott Ali Tobiah Liss

 • tek parca
  1 veljače, 2021

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post and the rest of the site is extremely good. Jessalyn Jdavie Mickey

 • donmadan
  2 veljače, 2021

  I was excited to find this page. I need to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you saved to fav to see new information on your website. Pippy Welsh Berriman

 • yabanci
  6 veljače, 2021

  Interesting content. Hit me up! You are a very persuasive writer. My neighbor told me they love your write ups blog. Angelica Ailbert Meeker

 • turkce
  13 veljače, 2021

  Virality iPhone monetization burn rate seed money buzz social media. Handshake bandwidth venture responsive web design hackathon. Graphical user interface influencer branding mass market business-to-consumer buzz vesting period seed round. Partner network ecosystem stock freemium. Camile Nicolas Craw

 • turkce
  13 veljače, 2021

  Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thank you! Phillida Garfield Abagail

 • turkce
  13 veljače, 2021

  Muss sagen ich werde nie wieder bei Thalia bestellen. Sophi Curtis Mirisola Bernelle Jaimie Gee

 • turkce
  13 veljače, 2021

  Greetings! Very useful advice in this particular post! It is the little changes that make the greatest changes. Thanks for sharing! Charmian Pinchas Uno

 • c99 shell
  3 ožujka, 2021

  I must thank you for the efforts you’ve put in writing
  this blog. I am hoping to check out the same high-grade content from you
  later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get
  my very own site now 😉

 • Instagram takipçi satın alma için izleyeceğiniz adımlar ile sizde garantili yükseliş yaşarken takipçim düşecek mi gibisinden telaşlardan kaçınacak ve güvenilir yollarla Instagram takipçi satın al avantajlarını öğrenmiş olacaksınız. Günümüz teknolojisinde Instagram nimetlerini kullanıcılara açık kaynak sunduğu için tüm insanlık özgürce fotoğraflarını yayabiliyor, hikayelerini arkadaşlarıyla paylaşabiliyor ve karşılığında Beğeni, Yorum, Paylaşım gibi etkenlerle isimlerini duyurabiliyorlar. Elbette tüm bu adımlar öncesi takipçi sayınız en göze çarpan yerlerden birisi çünkü insanlar profilinizi ziyaret ettiği takdirde ilk göz atacakları yer kitleniz ve takip ettiğiniz kitle ortalamasıdır.

 • Melania Manganelli
  4 ožujka, 2021

  https://wplms.io/demos/rtl/members/12bet/Hackers escape rampant on the servers while as well highjacking the organization to hit Thomas More diamonds.

 • LEKE
  5 ožujka, 2021

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.

  I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this
  in future. Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 • en iyisi
  5 ožujka, 2021

  It’s hard to come by educated people on this
  subject, but you sound like you know what you’re talking
  about! Thanks

 • sanayi blogu
  22 ožujka, 2021

  Good write-up. I definitely appreciate this
  site. Keep writing!

 • Yedek Parça İmalatları
  24 ožujka, 2021

  Definitely imagine that that you said. Your favorite justification appeared to be at the net the easiest
  factor to have in mind of. I say to you, I definitely get annoyed whilst other folks consider issues
  that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the highest and outlined out the entire thing
  with no need side effect , other people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thank you

 • Santosasync
  30 ožujka, 2021

  https://zithromaxproff.com/# zithromax price canada
  buy cheap generic zithromax

 • BillyFeert
  3 travnja, 2021

  buy suprax online: buy chloromycetin online
  omnicef tablets

 • Michaelped
  5 travnja, 2021

  indian online pharmacies review: india pharmacy mail order order prescription drugs from india

 • Michaelped
  6 travnja, 2021

  prescriptions from india: india pharmacy mail order prescriptions from india

 • Great info. Lucky me I came across your blog
  by chance (stumbleupon). I’ve saved it for later! https://gumroad.com/l/takipci-satin-al-tr

 • Great info. Lucky me I came across your blog by chance (stumbleupon).

  I’ve saved it for later! https://gumroad.com/l/takipci-satin-al-tr

 • instagram takipci satin al
  7 travnja, 2021

  Great info. Lucky me I recently found your blog
  by accident (stumbleupon). I have book marked it for
  later! https://500px.com/p/trmedya?view=groups

 • instagram takipci satin al
  7 travnja, 2021

  Great info. Lucky me I recently found your blog by accident (stumbleupon).
  I have book marked it for later! https://500px.com/p/trmedya?view=groups

 • Minimalist Backpack
  7 travnja, 2021

  Got nothing to write about me I think.
  I enjoy of finally being a member of this community.

  I just wish I’m useful at all https://www.etsy.com/shop/xrenk

 • instagram takipci satin al
  7 travnja, 2021

  It’s hard to come by experienced people in this particular
  subject, however, you sound like you know what you’re
  talking about! Thanks http://www.musicrush.com/kaankara/action

 • instagram takipci satin al
  7 travnja, 2021

  It’s hard to come by experienced people in this
  particular subject, however, you sound like you know what you’re talking about!

  Thanks http://www.musicrush.com/kaankara/action

 • instagram takipci satin al
  7 travnja, 2021

  Very good information. Lucky me I found your website by accident (stumbleupon).
  I’ve book-marked it for later! https://www.openstreetmap.org/user/ttrmedyaa

 • instagram takipci satin al
  7 travnja, 2021

  Very good information. Lucky me I found your website by
  accident (stumbleupon). I’ve book-marked it for later! https://www.openstreetmap.org/user/ttrmedyaa

 • RobertRuict
  7 travnja, 2021

  red erectile dysfunction pill: https://edpillsonline24.com/# viagra pills

 • RobertRuict
  8 travnja, 2021

  cialis pills online: https://edpillsonline24.com/# ed pills

 • RobertRuict
  9 travnja, 2021

  best ed pills: https://edpillsonline24.com/# best male erectile dysfunction pill

 • MichaelNok
  10 travnja, 2021

  best place to buy viagra online: buy viagra online without prescription viagra no prescription

 • MichaelNok
  11 travnja, 2021

  viagra online: viagra online without prescription viagra prescription

 • lili apk indir
  12 travnja, 2021

  Hi there! I could have sworn I’ve visited this web site before but after browsing
  through some of the articles I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be
  book-marking it and checking back often! https://www.rhmod.com/lili-postegro-apk-indir/

 • lili apk indir
  12 travnja, 2021

  Hi there! I could have sworn I’ve visited this web site before but after browsing through some of the articles I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be book-marking it
  and checking back often! https://www.rhmod.com/lili-postegro-apk-indir/

 • ClaudBoolo
  14 travnja, 2021

  how to get diflucan: diflucan 150mg prescription – diflucan tablets online

 • instant payday loans online
  15 travnja, 2021

  Hеy There. I found your blog using msn. This is a really
  well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to reаd more of your ᥙseful information. Thanks
  foor the poѕt. I wilⅼ certainly comeƄack.

  My web blog – instant payday loans online

 • payday loans mckinney tx
  16 travnja, 2021

  I have been explorіng for a little for any hіgh-quality articles or weblog posts
  inn thks kind of spacee . Explorіng in Yahoo I ultimately stumbled uρon this site.

  Reading this info So i am һappy to show that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I sⲟ muсh witһout ɑ dоubt will ake sᥙre to do not disregard this website and provides it
  а glance on a relentless basis.

  Visit mү web page payday loans mckinney tx

 • ClaudBoolo
  17 travnja, 2021

  diflucan tabs: diflucan rx price – diflucan india

 • Instagram Takipçi Satın Al
  17 travnja, 2021

  Instagram takipçi sayını arttırmak için her gün 1.000 adet takipçi alabilir ve güvenilir işlemler yürütmek için yönergeni Türkiye’nin en büyük etkileşim sitesi takipbonus.com’a çevirebilirsin!
  https://cutt.ly/instagram-takipci-satin-al

 • PierreJaf
  18 travnja, 2021

  http://lasixst.com/# furosemide 40 mg

 • Metin2 Pvp Serverler
  18 travnja, 2021

  Metin2 pvp serverler ile en eğlenceli pvp oyunları bulabileceğin Forumexe.tc üzerinden istediğin oyun modunu bul ve metin2 heyecanını limitsiz tat! Metin2 pvp server tanıtım forumu üzerinden ücretsiz serverleri incele, sana uygun olanını seçerek anında maceraya katıl!

 • google
  21 travnja, 2021

  Hello my family member! I want to say that this article is awesome,
  great written and come with almost all important infos.
  I’d like to peer extra posts like this .

 • Charlespub
  21 travnja, 2021

  rx coupon ventolin: albuterol without dr prescription usa – ventolin tablet 4mg
  1000 mg valtrex daily

 • instagram takipçi satın al
  22 travnja, 2021

  constantly i used to read smaller posts that as well clear their motive,
  and that is also happening with this piece of writing which I am reading
  now.

 • Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was
  wondering your situation; we have developed some nice practices and we are looking to exchange solutions with
  others, why not shoot me an email if interested.

 • Charlespub
  22 travnja, 2021

  ventolin hfa: albuterol inhaler for sale – ventolin 100 mcg
  valtrex generic prescription

 • takipçi satın al
  23 travnja, 2021

  Pretty! This was a really wonderful article. Thank you
  for supplying this information.

 • instagram takipçi satın al
  23 travnja, 2021

  You’ve made some good points there. I looked on the net to find out more about the issue and
  found most people will go along with your views on this website.

 • Charlespub
  23 travnja, 2021

  propecia generic finasteride: buy propecia – buy propecia canada
  order generic valtrex online

 • brawl stars apk indir
  24 travnja, 2021

  Hi to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this web page, and your
  views are good in favor of new users.

 • Charlespub
  24 travnja, 2021

  buy propecia finasteride: propecia for sale – finasteride generic
  valtrex generic price canada

 • Charlespub
  25 travnja, 2021

  how can i get valtrex: valacyclovir without a doctor’s prescription – cheap valtrex for sale
  valtrex price uk

 • Instagram Takipçi Hilesi
  25 travnja, 2021

  Instagram takipçi kasmak hiç bu kadar keyifli olmamıştı. İnsanlar instagram takipçi sayısını arttırmak için sisteme giriş yapıyor ve sayısız aracın yer aldığı sosyal medya paneli üzerinden limitsiz instagram takipçi hilesi yapabiliyor. Sende eşsiz maceradan ve popülerlikten uzak kalmamak için hemen https://bit.ly/takipci-kasma-hilesi adresine gir ve instagram takipçi kazan!

 • İzmir Oruspu Cocugu
  26 travnja, 2021

  İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu İzmir oruspu çocuğu

 • Donaldoxica
  26 travnja, 2021

  best drug for ed: ed drugs – best ed pill
  best ed drugs