Po mjeri naše obitelji

Kada sam prije mjesec dana na svojoj instagram stranici podijelila before/after video naše dnevne sobe, nakon što smo (napokon) zamijenili kutnu garnuturu zatečenu u stanu kada smo ga kupili, jedna posebna duša koju poznajem samo preko instagrama mi je poslala jednu objavu. Moju, iz sada „davne“ 2018 godine, fotografiju našeg prvog zajedničkog doma, onog podstanarskog, zbog koje je, kako sama kaže, stisnula taj follow i i ostala tu.

Na fotografiji je naša dnevna soba sa starim, ishabanim trosjedom od umjetne kože koji se toliko trusio da smo ga prekrili samo da bi bio uporabljiv, Davorova gitara, na stolu knjiga koju sam tada čitala i cvijet Mile, nazvan po Davorovom tati koji ga je presadio i poklonio nam kada smo se uselili.

Ispod slike sam napisala:

„Sve će proći, znaš.

Život, kao dlanom o dlan.  Sve galame se utišaju, svađe izmire, veselja prestanu, kad – tad.

Djeca odrastaju. Prijatelji odlaze. Neki jer je negdje drugdje bolje, neki jer se više ne razumijemo. Novi ljudi dolaze, donose friške osmijehe, jače zagrljaje.

Svaka godina otme nekog dragog, nepovratno ga ukrade. Svaka naredna ne donese zaborav.

Sve će proći, znaš.

Sve dok nas dvoje skupa, na rasklimanom starom kauču, sljubljeni i zagrljeni ispraćamo sve što prolazi – dobro je.

Jer bit će i novih kauča, jednom. I ljepših stanova.

Samo danas se nikada neće vratiti.

Ponosna sam na dom koji gradimo, od početka samo nas dvoje, tješeći jedno drugo u trenucima kada nam potonu sve lađe jer si ne uspijemo priuštiti nešto za što baš tad mislimo da će nas učiniti sretnijim. Nakon par dana se smijemo činjenici da su to uopće bile stvari vrijedne nerviranja.

A meni je taj stari kut baš bio trn u oku i uvijek sam se iznova nervirala zbog njega.

Bio je on i lijep i praktičan, u poprilično dobrom stanju smo ga zatekli ali ja sam ga se htjela riješiti čim prije. Prioriteti su čudna stvar, jako ovise o osobnim preferencijama i potrebama porodice koja raste, a naša je bome narasla u posljednih pet godina. A kut nas je sve te godine ipak dobro služio.

Moje veselje, ponekad prikriveno, ponekad vrlo vidljivo, na pomisao da je napokon odradio svoje i da sada nema drugog izbora nego da bude na vrhu liste prioriteta, Davor bi ugušio čekićem, bušilicom i komadima drveta koje je ispod njega „poturao“.

Nije da nisam tražila, ali moji kriteriji su bili previsoki a džep plitak pa smo odgađali s kupovinom.

Tražeći neke sasvim druge stvari na web shopu Bonami sam bacila oko i na kutne garnutire pa već pet minuta iza, s metrom u ruci, mjerila i računala dubine, širine, sjedala i naslone (iskreno, nikako se ne snalazim na tom području) ubijeđena da će kao i svaki prethodni koji mi se svidio i zadovoljavao sve kriterije po pitanju praktičnosti biti prevelik za naš ne tako veliki prostor.

A odgovarao je.

Pa sam mjerila opet, pa je Davor mjerio opet.

Ali kako kupiti kutnu garnituru online, da ne sjedneš, da ne razvučeš ležaj i vidiš je li zapinje i gdje bi mogao zapinjati, možeš li lijepo dohvatiti šoljicu kafe i na licu mjesta procijeniš sve tačke koje će mu u narednim godinama korištenja postati slabe?

Davor je odmah rekao da ni lud čovjek tako ne bira i ne kupuje, a to što je povrat besplatan za sve proizvode, bez obzira na veličinu i to u roku od 365 dana je samo neki marketinški trik, pa nije to vaza ni zdjela za voće.

Jesmo li se posvađali tu noć, s metrom u ruci? Jesmo.

Jesam li odustala? Nisam.

Toliko mi se svidio, jednostavan, što bi rekli čistih linija,  bez nepotrebnih nastavaka i naslona, od samta što mu zapravo i daje dozu posebnosti, savršene teksture. Pored činjenice da mi je na oko bio savršen, ispunjavao je i sve praktične kriterije: razvlači se pa je pitanje dodatnog ležaja riješeno i ima prostor za odlaganje. Moja jedina briga je bila da li uzeti sivi pa da je praktičan ili tirkizni pa da si ispunim baš sve želje po pitanju kuta.

Jesam li strahovala da kad dođe neće biti to što sam očekivala, da će biti neudoban, da neće biti kao na slici? Jesam, posebno nakon Davorovih prodika.

Ali kut je savršen. Ljepši nego na slici,  što je danas u svijetu instagramskih filtera najveći kompliment.

Iznimno udoban četverosjed, koji na udobnosti ne gubi ni kad se razvuče, s čvrstim jastucima koji ne gube oblik ni nakon što ih testiraju djeca i sasvim pristojnim prostorom za odlaganje gdje stane dupla posteljina za goste. Prostor za sjedenje je dublji nego kod prethodnog pa i bez razvlačenja jedna odrasla osoba može lijepo spavati i tu opciju sve češće koristimo, na smjene, kada nam oba dječaka u pola noći upadnu u krevet.

Nama najdraži dio je dosta širok damski ležaj na kojem se lijepo ispruži dvoje ljudi, idealno za Netflix dejt s mužem.

Odmah smo se odlučili i za tabure iz iste linije, koji se savršeno nastavlja na damski ležaj. Tako smo kut „produžili“ jer je i prethodni imao duži damski ležaj a navika je čudo, prostora smo imali taman još toliko bez da smo vidjeli pametniji način za iskoristiti ga a da ne djeluje pretrpano.

Dodatni prostor za bilo što, sjedenje posebno, u malim stanovima je nemjerljiv bonus.

Zahvaljujući tabureu, kada razvučemo kut i stavimo naš nadmadrac preko, sve četvero možemo spavati na njemu, što su moji roditelji otkrili djeci jednako oduševljeni kao i oni, pa tako petkom Netflix dejt s mužem kod nas ne postoji kao opcija.

Ostavljam par fotografija i ovaj osvrt da, ukoliko je neko skeptičan kada je u pitanju online kupovina na Bonami.hr, razbijem te predrasude jer je korisnička služba zaista na visini zadatka jednako kao i dostavna koja je kut doslovno dopremila u stan, u dnevnu sobu.

Ostavljam i link na kutnu garnituru koju sam izabrala, ukoliko se nekome dopada, gdje su sve tačne dimenzije i informacije. Izbor boja nije mali, od standardne krem, svjetlo i tamno sive preko tirkizne, plave, par nijansi ružičaste pa do crne.

Stvarno možete vratiti i kut ako vam ne paše.

Trenutno na Bonami web shopu traje odlična akcija „Vrijeme je za promjenu“, s preko 12.000 sniženih proizvoda koji će donijeti promjenu kakvu priželjkujete.

Ako vas muči nešto što želite promijeniti u vašem domu, a trenutno imate drugačije posloženu listu prioriteta, ne brinite. Doći će vrijeme i za to, i uživat ćete.

Bit će i drugih kauča.

Samo danas, danas nemojte propustiti.

16
1 Response
  • Iva
    14 svibnja, 2023

    Luv it ❤️