WOOM: dječiji bicikl

Vožnja bicikla je odlična i zabavna aktivnost na svježem zraku koja ima mnoge pozitivne učinke na djecu. Pored toga što vrijeme provode na svježem zraku, daleko od ekrana i upijaju vitamin D, bicikliranje gradi mišiće, poboljšava koordinaciju i osjećaj za ravnotežu i poboljšava kardiovaskularno zdravlje ali i ispravno držanje.

Danas postoji mnogo proizvođača dječijih bicikli koji su popularni na našem tržištu. Jedan on njih su svakako bicikli austrijske marke Woom, poznati po ultra laganim biciklima visoke kvalitete za djecu od 1.5 pa do 14 godina.

Dizajn svakog modela je osmišljen do najsitnijih detalja kako bi djeci bilo što lakše i ugodnije upravljati biciklom. Dostupni su u različitim, jarkim bojama pa odabir željenog modela će biti jednako lagan i za dječaka i djevojčicu. Na raspolaganju za svaki model je sljedećih pet boja: crvena, žuta, zelena, plava i ljubičasta.

Uz Woom bicikle djeca ne samo da lako nauče voziti već vrlo brzo počnu „izvoditi“ razne trikove, vrlo sigurni u sebe i svoju vožnju. Bicikli imaju prednju i stražnju kočnicu, na upravljaču označene različitim bojama kako bi ih djeca lakše raspoznavala.

Jedna od najvećih prednosti Woom bicikli je upravo težina: bicikl je aluminijski, vrlo lagan pa su djeca sigurnija u sebe i lakše njime upravljaju. Svakako ne isključujem ni prednost za roditelje koji često moraju bicikl nositi do automobila, uz stepenice a ako govorimo o modelima Woom 1 i Woom 1+, često nosimo i bicikl i dijete.

Iako su navedene dobne granice za svaki model posebno, pri kupovini Woom bicikla se trebate voditi isključivo visinom vašeg djeteta.

U nastavku su dostupni modeli Woom bicikli i preporučena dob. Svakako za kupovinu dostupnih i aktualnih modela razmotrite tehničekarakteristike detalnije na web trgovini KAKADU.SI:

Woom 1. Model dizajniran za dob djeteta od 1,5-3,5god/ visina od 80 do 100 cm/težina modela samo 3 kg. Ovaj mali balans bicikl idealan je za dijete koje tek upoznaje svijet biciklizma.

Woom 1+ , za dob 3-4,5 god/visina od 90-110 cm/ težina 4,4 kg. Ovaj model je opremljen kotačima većeg, takozvanog promjera za odrasle, plus ima i podešavanje nagiba volana.

Woom 2Za dob 3 -4.5god/visina do 120cm. Težak nešto više od 5 kg. Ovaj model je savršena kombinacija balans bicikla i potpunog bicikla s pedalom.

Woom 3Za dob 4 – 6 god/Težina ovog modela je oko 5,5 kg. Ovaj bicikl ima prilično nisku visinu sjedala u kombinaciji s visokim položajem upravljača, što omogućuje djetetu da lako i brzo savlada vožnju.

Woom 4. Za dob 5 – 8 god/visine 115-130cm/težina samo 7.5kg. Ovaj bicikl ima 7-brzinski sustav i opremljen je novim laganim gumama.

Woom 5. Za djecu od 7 do 11 godina/visine od 130 do 145 cm.

Woom 6. Dizajniran za djecu od 10-14 godina.

Woom bicikli nemaju pomoćne kotače, u njihovoj ponudi imate dva modela balance bicikla i bicikle s pedalama. Istraživanja pokazuju da djeca nakon balance bicikla lako savladaju vožnju bez pomoćnih kotača, jednako kao što se teže naviknu i oslobode da voze bez pomoćnih kotača..

Cijenim istraživanja ali uvijek postoje izuzeci.

Robi nije nikada htio voziti balance bicikl. Pokušavali smo ga ohrabriti na različite načine, bezuspješno. Vozio je bicikl s pomoćnim kotačima i u vožnji uživao. Problem je nastao kada je (jako brzo) prerastao bicikl, čak ne toliko model bicikla ali je on sam postao dosta brži i snažniji pa su se pomoćni kotači pretvorili u opasnost.

Tada smo se odlučili za Woom 4, prvi Woom model koji uvodi djecu u svijet mijenjanja brzina. Bicikl ima sedam brzina i prikladan je za djecu od 6 – 8 godina/visine od 115 – 130 cm. Iako je Robi tada imao nepunih pet godina i nedostajalo mu je par centimetara do donje granice za Woom 4, kupovina bicikla nije nešto što radimo na mjesečnoj bazi i vodili smo se dobrom starom izjavom s naših prostora: „Bolje veći da mu duže traje“.

Spustili smo sjedalo do kraja (skinuli čak i mačje oči da bi se zaista mogao spustiti do kraja), ispočetka mu malo pomagali pri startu ali je svejedno vožnju bez pomoćnih kotača u potpunosti savladao u dva dana.

Tibor, s druge strane, je samo prvi dan bio nesiguran po pitanju svog balance bicikla. Već drugi dan ga nismo mogli stići. Vjerujem da će, kada dođe vrijeme, vrlo lako preći na bicikl s pedalama.

Ne postoji starosna granica kad dijete treba naučiti voziti bicikl na dva kotača. Ovisno o spretnosti, zrelosti, koliko često je u prilici da vozi bicikl, vašeg stava (koji se uvijek prenosi na dijete), neki će ovu vještinu savladati ranije, a neki kasnije.

I uživat će.

*Pri kupovini Woom bicikli iz Hrvatske, u web trgovini Kakadu.si kod „VILDANA“ vam daje 15% popust.

0